Luther-rosen

Ingun Stokstad Barane, okt.-17

På bildet ser du symbolet som skulle bli varemerket til den evangelisk-lutherske kirke: Luther-rosen. De fleste evangelisk-lutherske kirker rundt om i verden bruker Luther-rosen som logo den dag i dag. Rosen ble hengt opp på Luther-huset i Wittenberg i 1540 og er spekket med symboler, og både farger og elementer forteller oss noe. Luther har beskrevet rosen i et brev skrevet den 8. juli 1530, og jeg oversetter fritt:

«Det svarte korset er blikkfanget. Det er tegnet midt i menneskenes røde hjerte og minner oss på at det er i troen på Jesu død og oppstandelse at vi finner velsignelse og glede i livet.

Dette hjertet, med korset i sentrum, er tegnet inni en hvit rose. Rosen er ikke rød, men hvit og ren som englene. Den minner oss på gleden, tryggheten og freden vi får ha i troen på Jesus Kristus.

Rosen ligger midt i et himmelblått felt. Blåfargen minner oss på den himmelske lykken vi venter på. Vår glede i troen, altså den hvite rosen, ligger og hviler i evighetshåpet.

I det blå kan vi se bokstavene: VIVIT, som betyr HAN LEVER på latin. Jesus lever! Dette faktum omkranser troen.

Alt holdes sammen av en gullring. Ringen minner oss på den evige gleden vi har i himmelen, gullfargen minner oss på hvor dyrebar og vakker denne lykken er. Denne gleden som aldri tar slutt, slik ringen ikke har noen slutt.»

luther rosen.jpg

Når jeg ser på Luther-rosen blir jeg glad! Den minner meg på at troen er noe levende og vakkert - som en hvit rose. Korset i midten minner meg på korset som ble tegnet over meg da jeg ble døpt, og som skal følge meg inn i evigheten. Jeg har fått del i en evig glede som aldri tar slutt. Luther-rosen er et sterkt symbol for meg, på velsignelsen og gleden jeg kan få ha som døpt. Jeg kan få hvile i håpet og troen på Guds evige kjærlighet og nåde.