Påskefeiring i Sør Afrika

Ingun S Barane, samtale med Phumelela Mbili, april.-17

Påske er en av de største høytidene i kirka, og den feires over hele verden. Kristne følger lidelseshistorien gjennom påskeuka på ulikt vis, og vi kan ha ulike tradisjoner som vi følger fra år til år.

Jeg har tatt en prat med Phumelela Mbili om hvordan hans menighet, Christianenburg Parish, feirer påske. Som mange vet er Phumelela en av to unge fra Sør Afrika som har vært her i Egersund Menighet og Misjonshuset siden i høst. Han og Nairobi er studenter på Hald Internasjonale senter i Mandal og har praksis her hos oss. I midten av april er praksistiden over og de reiser tilbake til Mandal. Men, før dette skal de feire påske her i Egersund. Og den blir nok noe annerledes enn de er vant til, selv om mye vil være kjent. Phumelela forteller om hvordan han pleier å feire påske i sitt hjemland:

«Før påsken har vi fastetiden. Da møtes vi i kirken hver onsdags kveld for å lese bibeltekster fra Jesu siste dager.  Slik forbereder vi oss til påsken.

Palmesøndag tar vi med oss palmegreiner hjemmefra og menigheten samles et stykke fra kirken. Så går vi sammen, mens vi synger og danser, mot kirka. Inne i kirka legger vi palmegreinene på gulvet i midtgangen og ønsker Jesus velkommen til oss.

img-20170315-wa00122.jpg

file4-1.jpg

Torsdag har vi kveldsgudstjeneste, der presten vasker beina til alle de frammøtte og etterpå feirer vi nattverd sammen.

Fredag er en viktig dag. Da bærer mennene og guttene i menigheten et stort kors inn i kirka og setter det foran alteret. Kvinnene og jentene pynter korset med fargerike blomster.

bilde4.jpg

file4.jpg

Under gudstjenesten leser 7 stykker fra menigheten de 7 setningene som Jesus sa på korset og de holder et lite vitnesbyrd hver om hva disse setningene betyr for dem. Disse 7 er kvinner og menn, unge og gamle, prest og vanlig kirkegjenger. Hvert år er det forskjellige folk. Slik blir Jesu lidelse gjort personlig og nært for de som hører på.

Lørdag møtes menigheten etter mørkets frembrudd. Da bærer vi en lykt inn i en mørk kirke, og alle tenner hvert sitt lys fra lykten. Vi minner hverandre på at Jesus er verdens lys som kom inn i denne verdens mørke. Gjennom kvelden og natten feirer vi gudstjeneste der vi synger, hører på taler, har dåp, folk kommer fram for å konfirmeres, det vil si, gamle og unge kommer fram til alteret for å bekrefte at de fortsatt vil være kristne og tro på Jesus. Samlingen fortsetter fram til natten går mot morgen.

file61.jpg

bilde3.jpg

Før solen står opp tidlig søndags morgen går hele menigheten samlet til gravplassen. Der minnes vi kvinnene som kom til den tomme graven. Vi minnes dem av våre kjære som er døde, vi takker for Jesu oppstandelse fra de døde og vi minner hverandre om håpet om alles oppstandelse en dag. Så samles vi igjen i kirka for å feire gudstjeneste sammen. Denne gudstjenesten er full av glede og lovsang: Jesus is risen!»

Phumelela stråler når han forteller. Jeg merker han er engasjert og kanskje jeg aner litt hjemlengsel? Jeg håper våre sørafrikanske venner vil oppleve at det er fint å feire påske her i Egersund også. Jeg gleder meg spesielt til første påskedag, når hele menigheten går sammen fram til alteret og dekker det med gule påskeliljer mens vi synger: Påskemorgen slukker sorgen! Og når vi etter gudstjenesten står sammen utenfor kirka og synger: Han er oppstanden, Halleluja! Ja, vi har virkelig noe å feire, både i Norge og Sør Afrika! Påsken gir oss alle håp og glede!