Minnene fra barndommens jul lyser ennå

Av Svein Anton Hansen, des.-16

Kirkegang, torsk, kalkun og amerika-pakker. Dette var og er noen av ingrediensene i Kåre Erling Mjølhus sine juletradisjoner.

For mange av oss er julen den tid da ting skal skje på samme måte i år som i fjor og i forfjor. Vi ønsker å gjenskape de gode minnene fra barndommens jul. Prost Kåre tar oss med til barndommens jul i Lyngdal og til de tradisjonene han og familien har videreført.

- Jeg husker at vi alltid var på gudstjeneste i Lyngdal kirke. Hvert år, hele oppveksten. Siden pappa over en tiårsperiode var i USA, var det som oftest mamma og oss fire søsknene som feiret jul sammen og gikk i kirka. På selve juleaften kan jeg huske risgrøt med mandel på formiddagen. Senere på dagen var det fast tradisjon med torskemiddag. Det er fortsatt vanlig i Lyngdalsområdet med torsk til jul. Så var det jo tid til pakkene da! Jeg husker at det alltid skulle vaskes opp først, noe som opplevdes å ta så veldig "laaang" tid for en liten gutt. Etter at presangene var pakket opp kan jeg huske at vi spilte spill og mamma las fra julehefter.

Et annet godt og spennende minne handler om amerika-pakkene. - Pappa som var mye i USA sendte amerika-pakker til jul. Jeg kan ennå huske tyggisene og mye annet godt. Alt dette er gode minner. De lyser ennå minnene fra barndommens jul.

I voksen alder har Kåre og kona Hanne selv videreført tradisjoner fra egen oppvekst og familie. - Gudstjenester har vært en selvfølge, også siden jeg er prest. Familien har vært med på den siste jeg har holdt på juleaften. Vi har feiret julen som kjernefamilie, Hanne, meg og de tre guttene. Etter hvert har et par svigerdøtre og 5 barnebarn kommet til. Annen hvert år samles vi alle. Dette året blir det først andre juledag alle samles.

mjølhus morten og kristian 1985.jpg

JUL I UTLANDET: Jul i Houston Texas 1985. Barna Morten (v) og Kristian (h).

Og juletorsken, har den blitt med fra barndommens jul i Lyngdal til Egersund?

- Nei, den har måttet vike for kalkun. Spesielt etter årene som sjømannsprest i Houston Texas har kalkunen blitt fast tradisjon.

Det er ikke få steder Kåre har holdt julegudstjenester. Når jeg utfordrer han til å telle stedene, kommer han til nærmere 15 steder. Egersund, Bakkebø, Eigerøy, Helleland, Heskestad, Lyngdal kirke samt Austad og Kvås kirker i Lyngdal kommune, oljeplattformer 4 år i Nordsjøen samt Houston og Wichita Falls nord i Dallas.
– Mest spesielt var nok de 2 årene jeg holdt julegudstjenester i Lyngdal kirke (2006-2007), kirken som var min barndoms kirke. Spesielt å holde julegudstjeneste med de jeg vokste opp sammen med.

Du møter mange mennesker på en julegudstjeneste. Hva er det viktigste for deg å formidle?
Kåre trenger ikke tenke seg lenge om før han svarer. – Det må være budskapet om at Gud ble menneske i Jesus Kristus, samt gleden og håpet som knytter seg til barnet.
Et nyfødt barn som skaper glede, men også undringen – hva skal det bli til med dette barnet? Maria og Josef visste at det måtte være noe spesielt med barnet. Vismenn som kom og falt på kne og hyllet barnet som en konge. Hyrder som hadde møtt engler.

Kåre synes det er flott å se fulle kirker på juleaften, ikke minst at flere generasjoner kommer sammen. – Juleaftengudstjenesten har holdt seg lik i form over flere tiår. Folk vil ha tradisjonene, det kjente og kjære. Korps og solister som er med og løfter gudstjenestene. Så juleaften er en takknemlig dag å ha gudstjeneste på.

Julen står for døren. Bak oss ligger fire uker med advent. Advent som høytid er på vikende front i forhold til selve julen. Hvordan tenker du at vi kan bevare advent og gjerne gjenvinne denne høytidens innhold?
- Vi må forsøke å ta vare på adventspreget, gjerne bruke adventsstaken og henge opp stjernen som symbolsk skal lede oss mot julekrybben. Gjerne vente lengst mulig med å pynte juletreet og andre «juleting». Jeg tror det vil være vanskelig å gjenvinne adventstiden som en fastetid med stillhet og ro, slik det gjerne var før. Men heldigvis er noe av fokuset på vasking og rengjøring mindre nå enn tidligere tider. Det ble gjerne litt overdrevent til tider.

Kåre oppfordrer heller til å sette oss ned, tenne noen adventslys, og la tankene gå til barnet som fødes julenatt. – Så er det fint å ta vare på baketradisjonene. Ta gjerne barna med på baksten.

I den norske julefeiringen står kjernefamilien sterkt. Også for Kåre. Samtidig vil han minne oss om at mange sliter i jula. – Jul, kjernefamilie og vellykkethet kobles gjerne sammen. Men vi vet også at mange sliter og ikke har det så greit. For noen er julaften kanskje den vanskeligste dagen i året. Det bør være en tankevekker for oss.

kåre erling mjølhus julegudstjenste 2010.jpg

KÅRE ERLING MJØLHUS har holdt flere titalls julegudstjenester de årene han har vært prest. Her fra Egersund kirke. Foto: Svein Anton Hansen