Fra andre siden av kloden for å vokse i troen

Svein Anton Hansen. okt.-16

- Vi ønsker å vokse som mennesker, i tro og i lederskap! Phumelela og Nairobi skal fram til april ha praksis i Egersund menighet og Misjonshuset.

I Mandal ligger Hald Internasjonale Senter. Dette skoleåret er Phumelela (19 år) og Nairobi (22 år) fra Durban i Sør Afrika studenter ved bibelskolen. Begge har kommet til Norge gjennom utvekslingsprogrammet til FredsKorpset.

- Sist skoleår bodde to jenter fra Norge hjemme hos oss. De var utvekslingsstudenter. Dermed fikk jeg også lyst til å dra til et annet land, og på den måten utvikle meg som menneske, sier Nairobi. Når jeg spør Phumelela hvorfor han ville dra til den andre siden av kloden, så handler det også for han om å vokse som menneske. – Jeg vil utvikle meg både mentalt, åndelig og i det å lede. Fra jeg var liten har jeg hatt lyst til å bli prest og reise rundt i verden. Nå er jeg ferdig med Høyskole, og før jeg starter på Universitetet ønsker jeg å bruke et år på å se andre deler av verden.
Begge guttene er fra byen Durban på østkysten. Og guttene forteller gjerne om byen som er landets turist- og ferieby, kjent for sine badestrender og mattradisjoner. Ikke mindre stolte er de over å tilhøre Zulu-folket.

Mange prester i slekta
Begge snakker med stolthet om sine bestefedre som var prester, menighetsledere og misjonærer. Og noen av onklene ble det også. Phumelela sier at både farfar og faren har vært talere og ledere i den lutherske kirken i Sør Afrika (ELCSA). – Og selv har jeg også prøvd meg som taler, sier han og setter opp sitt smittende brede smil slik at øynene nærmest forsvinner.

ELCSA (Evangelical Lutheran Church in Southern Africa) er en tradisjonell «svart kirke» med ca 600.000 medlemmer og 1500 menigheter. Kirken ble startet av misjonærer fra Europa, bl.a. fra Misjonsselskapet (NMS) som sendte sine første misjonærer til Zulu-land i 1844. Bare selve ordet «Zulu» kan skape sentimentale følelser i hver en ytremisjonsvenn.

phumelela og nairobi web.jpg
Phumelela (Norges flagg) og Nairobi (Sør-Afrikas flagg) vil gjerne treffe barn, ungdommer og voksne i Egersund menighet og Misjonshuset.

Praksis i menigheten og Misjonshuset
Det neste halvåret skal de ha praksisplasser i Egersund menighet og Misjonshuset.
I løpet av en vanlig uke skal de delta på gutte- og jentelag, Vår ungdomsforening, tweensarbeid, KRIK og gudstjenester. I tillegg blir det konfirmantleirer, leirer som NMS region Stavanger arrangerer samt studiedager.

– Når vi ønsket oss studenter fra Hald til Egersund, så var det for at ytremisjon og NMS kan bli mer synlig og konkret spesielt for yngre i menigheten og Misjonshuset. Kulturutveksling er spennende, og det er godt for eigersundere å bli kjent med mennesker fra andre kulturer. Dette sier sokneprest i Egersund Ingun Stokstad Barane som skal være deres praksisveileder disse månedene.

- Vi ønsker å være åpne ungdommer som snakker med andre om hva vi har opplevd og lært i livet, kommer det kjapt når jeg spør dem om hva de tror de kan bidra med inn i menighetsarbeidet. – Jeg tror at jeg kan bruke min interesse for sport for å få kontakt med ungdommer, sier Nairobi. Han ønsker å snakke med de han møter og vitne om hva han leser i og opplever fra Bibelen. – For meg handler det om å gi seg selv til kirken, sier Phumelela. – Å dele livet og troen min. Jeg håper på å holde noen andakter hvor jeg kan oppmuntre mennesker til å tro.

Lære å snakke norsk og gå på ski!
Det er hva begge først svarer når jeg spør om hva de selv ønsker å lære dette året. Hver uke skal de ha norskopplæring. Begge ungdommene virker nysgjerrige på livet og på å lære. – Vi vil lære å forstå nordmenn, norsk livsstil, norsk historie og ikke minst hvordan ting fungerer i norske menigheter.

Begge kommenterer at det nok er flere forskjeller på norsk og sør-afrikansk mentalitet. – Mange nordmenn er flinke til å leve effektivt, hvordan de organisere dagene med tidsplaner og aktiviteter. Vi er nok mer vant til «afrikansk tid» hvor ikke alt er like organisert.
Og om tiden strekker til og temperaturen til vinteren kryper godt under 0 grader, så bør det være gode sjanser for Nairobi og Phumelela å få prøve seg på Norges nasjonalsport – ski.