Eigersund Kirkelige Fellesråd

Hovedside

Aktuelle linker

Aktiviteter

Vennskap mellom Egersund og Tallinn

Av Ingun Stokstad Barane

I fire år har Egersund Menighet og Egersund Misjonsforening (NMS) hatt misjonsprosjekt i to menigheter i Tallinn, i Mustamae, en bydel i Tallinn og i Saku, et tettsted rett sør for hovedstaden. I tillegg er Mustamae vår vennskapsmenighet. Begge menighetene ble besøkt av fire fra Egersund i september. Menighetene er nå i gang med å planlegge bygging av nye kirkebygg.  
 

Fredag den 11.september satte vi kursen for Estlands hovedstad Tallinn, - Christin Bårdsen, Gerd Daghild Puntervold, Roger Rasmussen og Ingun Stokstad Barane. Lørdag var det duket for familiedag i Saku, sammen med to ferske ettåringer for det Norske Misjonsselskap (NMS) som skal jobbe i de to menighetene dette året, Brit Helen og Marcus fra Klepp. Det kom ca 40 gamle og unge fra både Mustmae og Saku og vi fikk fortelle litt fra Egersund, mens de delte fra sitt arbeid. Saku menighet samles i et gammelt og trekkfullt bedehus. Magne Mølster, prest i Saku og misjonær for NMS, kunne fortelle at huset lånte de av brødremenigheten, og det hadde vært postkontor under kommunisttiden. Det første vi la merke til da vi kom inn i gangen var en stabel med ved. Det kan bli minus 20 grader ute om vinteren, så menigheten må være vant til å fryse! 

Dele med hverandre

Etter samlingen i bedehuset spiste vi mat sammen. Alle bidro med litt hver, alle delte det de hadde. Noen hadde med kake, andre med en hermetikkboks med sylta agurk eller noen epler fra hagen. For noen var dette dagens eneste måltid. Så var vi med på natursti og fikk god tid til å bli litt kjent med hverandre. Vi snakket blant annet med Marika, ei mor til seks barn. Hun kunne litt engelsk og fortalte at hun hadde fått hjelp av ei norsk dame med klær og litt mat til seg og barna. Nå ville Marika også hjelpe andre og derfor jobbet hun frivillig i menigheten en gang i uka med å dele ut mat til barnefamilier og eldre.

bedehuset saku web.jpg
FELLESMÅLTID: Ute i hagen foran bedehuset i Saku. FOTO: Ingun S.Barane
 

Begge menighetene ligger i fattige bydeler der det er mange som sliter og trenger hjelp for å få endene til å møtes. Mange har doble jobber og må være mye borte fra barna. Ofte er barna hjemme alene, og da er det greit å sende dem til søndagsskole slik at de har et sted å være på søndagene. Søndagsskolen kunne dermed samle alt fra 2 til 20 barn fra nabolaget. Familiedagen ble avsluttet med at vi gikk samlet bort til den nye kirketomta der Saku Menighet skal bygge kirke når de har fått inn nok midler. Det var spesielt å være med å be og synge lovsanger for første gang på tomta. (gruppebilde fra tomta)

gruppebilde web.jpg
NORDMENN I TALLINN: Fra venstre: Christin Bårdsen, Roger Rasmussen, Gerd Daghild Puntervold, Brit Helen Finstad (ett-åring), Marcus Sele Samuelsberg (ett-åring), Ingun Stokstad Barane, misjonærene Magne og Ave Mølster med to barn, Tiina Klement (prest i Mustamae). 
 

Ut av kjelleren snart?

Søndag var vi på gudstjeneste i et kjellerlokale i Mustamae. Bydelen ble bygget i kommunisttiden og det bor ca 65 000 innbyggere der, men det finnes ingen kirke! Tiina Klement, prest i Mustamae Menighet, fortalte at kommunen er positiv til å bygge en kirke og har støttet med penger nå slik at de kan komme i gang. Så de var optimistiske på å snart komme ut av kjelleren og inn i et nytt bygg!

Egersund Menighet og Egersund Misjonsforening ønsker å støtte prosjektene kirkebygg i Mustamae og Saku og har derfor gått inn for ny misjonsavtale med NMS om dette de neste fire årene. Vi så at dette virkelig vil bli til god hjelp og nytte! 

Selv om vi ikke fikk pratet så mye med alle våre nye venner i Mustamae og Saku, kunne vi kommunisere med hjertespråket, gjennom smil og klemmer. Det ble en minnerik tur for oss! 

 

.