Eigersund Kirkelige Fellesråd

Hovedside

Aktuelle linker

Aktiviteter

Han spiller bokstavelig talt på mange strenger

 
Av Svein Anton Hansen, aug.-14

 

Allsidig instrumental og internasjonal musikalsk erfaring – det er noe av hva Egersund menighet får i sin nye kantor Zbigniew.
 

Torsdag 25.september kl 18.00 har du mulighet til å høre Egersund menighet sin nye kantor og hans kone Teresa holde konsert i Egersund kirke. I tillegg til kirkeorgel spiller Zbigniew (uttales ’Spiggnjev’) piano, fiolin, klassisk gitar, tverrfløyte, trommer og trekkspill! 

Hør Zbigniew og Teresa spille.
 

Hva gjorde at du søkte på stillingen som kantor i Egersund menighet?

- Min kone Teresa og jeg var 1 ½ år i Dalen i Tokke kommune i Telemark. Men siden det ble en reduksjon i stillingen, ville jeg søke på en ny stilling. At valget falt på Egersund skyldes også at Teresa fikk jobb som pianolærer på kulturskolen. Hun ønsker også å starte med privat pianoundervisning. 

Zbigniew er født i Russland og har fått sin musikkutdannelse fra Gdansk i Polen, i fiolin, piano og orgel. Han har ”Master of Art” i både komposisjon og musikkteori. Så Egersund menighet har fått en allsidig musiker som kantor. I flere år arbeidet han som fiolinist i et islandsk symfoniorkester. 

zbigniew zuchowicz web.jpg 
Zbigniew Zuchowicz
 

Fra Island til Norge

På 90-tallet var han ca 1 år i Norge som organist. Men lengst har han vært organist, kantor, kordirigent og rektor på musikkskole på Island. Hele 20 år til sammen. Men Island ble hardt rammet av finanskrisen i 2008. Og musikere fikk trangere kår. Derfor søkte ekteparet seg til Norge, som så mange andre fra sagaøya. Tre menigheter på Island fikk gleden av å ha Zbigniew som sin organist og kordirigent. – På Island har de aller fleste menigheter egne kor. Det er kor med på så godt som alle gudstjenester, og mange menigheter har et rikt musikalsk arbeid. Organisten bestemmer også mye over hvilken type musikk som skal brukes, repertoar samt solister.

Hvilke ønsker har du for musikklivet i Egersund menighet?

- Først trenger jeg å orientere meg hva som finnes av musikkarbeid i menigheten. Jeg har stor respekt for tradisjoner, så jeg må først finne ut hva som skjer. Jeg håper og tror at jeg kan være med å løfte det musikalske nivået, kvalitet og repertoar. Så ønsker jeg å få med folk som synger og spiller i gudstjenesten. Jeg håper jeg kan bruke min erfaring og kompetanse til å fremme god kvalitet og være med å gjøre folk bedre. 

Når jeg spør menighetens nye kantor om han har planer for korarbeidet, så prioriterer han nok en voksen vokalgruppe i gudstjenesten før det kan bli aktuelt med barnekor. – Jeg ser for meg en vokalgruppe som kan stå oppe på galleriet under gudstjenesten. Når det gjelder barnekor så har jeg jobbet med det tidligere, blant annet i Tokke kirke i Dalen. Her hadde vi suksess med ”ad-hoc-kor” til familiegudstjenestene. Vi samlet barna til øvelse 1 time før gudstjenesten. Så var de med og sang under familiegudstjenesten.

ekteparet zuchowicz.jpg
Et multi-musikalsk ektepar! Zbigniew (venstre) og Teresa (høyre).


Hvordan beriker musikken troslivet ditt?

Zbigniew tenker noen sekunder før han svarer. Men svaret sier sitt. – Musikken har hatt en dramatisk innflytelse på troslivet mitt! Det var musikken som dro meg til den kristne tro. Jeg har lyttet mye til Bach sine kantater, Matteus-pasjonen om Jesu lidelseshistorie. Denne musikken har gitt meg en sterk religiøs følelse. Musikken hjelper meg til å leve. Musikken oppleves like uunnværlig som luft og mat.

Hvilken musikk lytter du helst til?

- Klassisk musikk! Bach sin barokkmusikk og klassisk-romantisk musikk komponert av Chopin og Rachmaninoff er favorittene. Moderne popmusikk er jeg lite interessert i. ”Bedehus-musikken” som også brukes i gudstjenester ble han kjent med i tiden som organist på Nordmøre og sist i Telemark. 

Egersund menighet har mange gode og spennende musikkstunder i vente i Egersund kirke med Zbigniew og Teresa bak orgelet, eller med fiolinen i hånden. Og hvem vet – kanskje blir det mulighet å høre han spille trekkspill? Du kan bli mer kjent med Zbigniew og Teresa på ekteparets hjemmeside www.muzzician.com.

 
 

.