Eigersund Kirkelige Fellesråd

Hovedside

Aktuelle linker

Aktiviteter

Sommerlig påfyll – for oss som er for gamle til å reise på ungdomsfestivaler

 
 

Av John Magne Aas

Sommerlig påfyll – for oss som er for gamle til å reise på ungdomsfestivaler, da er alternativet Skjærgårdssang i Langesund andre helgen i august.

Skjærgårdssang skriver om seg selv: ”Det er en helg med god oppbyggelig musikk, gode møter, åndelig fellesskap. Vi kommer sammen i fellesskapet som vi har i troen på Jesus Kristus og er opptatt av å være en arena for hele kristen-Norge på tvers av konfesjon og kirkegrenser. Det er bredt utvalg av sang og musikk, fra Gospel til Gaither, til salmer til bedehussang som presenteres, formålet er gjennom dette å løfte frem evangeliets budskap til håp og fornyelse. Arrangør er Stiftelsen Skjærgårdsgospel som i snart 30 år har jobbet med kristen sang og musikk.”

skjærgårdssang.jpg 

Festivalgenerasjonen

Jeg tilhører en generasjon som husker Jesusfestivalene i Molde, ungdomsfestivalen på Hedmarkstoppen, teltmøter på Hamresanden, Skotteviga og Dvergsnestangen. Vi pakket teltet i bilene og dro av gårde. Min ungdomsgjeng i Vennesla var ganske tverrkirkelig. Her var bedehus, statskirke, frikirke og pinsevenner i skjønn forening. Vi gikk på møtene til hverandre og reiste på «festivaler» i sammen. Dette var en tid da tensing-bevegelsen blomstret for fult med god inspirasjon fra Sverige og USA. Samtidig var det på 70 tallet en gryende Jesusvekkelse

Fra USA kom storheter som Andrea Crouch med “Through it all”, Barry Mcguire med “Eve of destruction”, Larry Normann med “Why should the devil have all the god music”. I vårt naboland Sverige oppstod det i 1968 Skandinavias kanskje mest internasjonale gospelkor Choralarne som igjen inspirerte korbevegelsen i Norge. På Hamar startet Arnold Børud gospelkoret Tvers. Børud var også med i Frisk Luft sammen med Kjell Fjalsett, Rune Larsen og Ivar Skippervold. 

For å friske enda mer på hukommelsen kan jeg nevne, Curt og Roland, Samuelsons, Roland Utbult og Pelle Carlson. I den senere tid er det mange som har stiftet bekjentskap med musikken til Bill og Gloria Gaither og the Homecoming friends fra USA.

folk på skjærgårdssang.jpg 
Skjærgårdssang samler kristne fra ulike kirkesamfunn. Foto: Skjårgårdssang

 

Flere konserter med internasjonale gospelsangere

Neste fredag setter vi for 6. året på rad kursen mot Langesund for vår «ungdomsfestival». Vi har byttet ut teltet med hotell. Primusen har vi latt være heime, det samme med kjølebagen og engangsbestikket. Vi er 16 voksne som reiser sammen, noen av oss har vært med hvert år.

På turen bortover kommer vi nok til å mimre litt om de tidligere festivalene og så vil ha store forventninger til årets festival.
 

Hva som møter oss i år:

Åpningskonserten fredagskvelden ”Jag har en song innom mej”. Festivalen åpner med de tre artister som i en årrekke har gledet et stort publikum med sin forkynnelse, humor og livsvisdom, Mikael Järlestrand, Mannsambandet og Roland Utbult.

Vi klarer to konserter første kvelden. Nattkonserten har som tema: Black & Southern Gospel. Svart gospel, Country, og kjente sanger vil sette sitt preg på denne konserten. Når disse blir fremført av USAs fremste tolkere av denne musikken kan vi se frem til en flott kveld med Angela Primm og Guy Penrod.

Lørdag formiddag blir det ”Fra Hjerte Til Hjerte” som beskriver godt samspillet med publikum og artister. Et nært og oppriktig møte venter oss denne formiddagen sammen med Frøydis Grorud, Trygve Wikstøl, Roland Utbult, Hilde Svela og Mikael Järlestrand.

Lørdag ettermiddag har som tema ”A Few Good Men”. Grenlands lokale gutter i Barizi Band tok publikum med storm under Skjærgårdssang 2012, og har i løpet av våren spilt inn en CD som skal slippes på Skjærgårdssang. Trygve Wikstøl er viden kjent for sin humor og glade forkynnelse. Ett av hans favoritt spørsmål er, hvor bredt er egentlig et bredbånd?

”God´s Got Something Good For Me” er tema på kveldskonserten lørdag. Elvis brukte Imperials i flere år, både på turne og i studio. De var hans favorittgruppe. Nå skal vi få oppleve denne legendariske gruppen "live" i Langesund. Når vi i samme konsert får Sveriges svar på Imperials ; One Way Brothers og gospelsangerinnen Angela Primm blir dette " A night to remember" med One Way Brothers, Angela Primm og The Classic Imperials. 

guy penrod.jpg 
Guy Penrod - kommer også i år. Foto: Skjærgårdssang
 

Forkynnelse med erfaring med å møte veggen

Årets forkynner er Einar Nymoen (63). Han er pastor i Pinsekirken Salem i Sandefjord. Han har vært forkynner i 40 år. Gift med Lill, har 2 døtre og 5 barnebarn. I 2004 ble han sykemeldt, da møtet med veggen krevde all energi og oppmerksomhet fra han. Han tilbrakte tre måneder på Vita-avdelingen på Modum Bad, og kom derfra med deler av et manus til en bok, og en fornyelse i sinnet. Nymoen returnerte etter Vita til Salem i Sandefjord, der han har vært pastor siden år 2000. Einar er, sammen med Arild og Egil Svartdahl, gründer av Ungdomsfestivalen på Hedmarktoppen. Sammen med brødrene Arvid og Morten står han bak flere Ep-er, LP-er og CD-innspillinger. Får vi et gjenhør i Langesund? Helgen avsluttes med Allsangs gudstjeneste med nattverd søndag formiddag. 

 einar nymoen.jpg
Einar Nymoen - forkynner med erfaring med å møte veggen... og reise seg igjen. Foto: Skjærgårdssang

Inspirasjon til å tjene i menigheten hjemme

På heimveien på søndag kommer vi til å mimre om alle de flotte konsertene, alle de blide menneskene spesielt de som har samme farge på t-skjorta og har sørget for at vi har hatt det bra. De kommer fra forskjellige menigheter og er frivillige under hele festivalen. Så er jeg ganske sikker på at vi gjennom sang, musikk og forkynnelse har fått inspirasjon til å ta fatt på høstens arbeid i de ulike menigheter og sammenhenger reisefølget er med i. Vi har allerede bestilt hotell til 2014. 

 
 

.